Yhteisteos

Alkuperäinen pirunmeri on Suomessa tehty verrattain tunnettu yhteisteos. Kyseessä on kirja, jonka tekemisessä oli mukana lopulta yli 400 kirjailijaa. Tämä on hurja määrä ja tekee siitä täysin omanlaisensa projektin. Ei ole ihan helppoa viedä mitään maaliin, jos tekemässä ja vaikuttamassa on 400 henkilöä.

Tietyissä asioissa se toki helpottaa mitä enemmän on ihmisiä taustalla tekemässä, mutta ei tällaisessa projektissa. Yksi kirja on kuitenkin verrattain pieni asia ja kun siihen sotketaan mukaan 400 henkilön taidot, näkemykset sekä mielipiteet niin joku voisi sanoa, että soppa on valmis.

Pirunmeri

Pirunmeri on kuitenkin mahtava osoitus siitä, että tällainen yhteisteos on mahdollista toteuttaa oikein tehtynä. Tämän tyyppisiä projekteja olisi hienoa nähdä lisää muissakin genreissä. Olisi esimerkiksi hienoa nähdä ison ohjaajaporukan tekevän yhteisteos elokuvana. Tai sitten esimerkiksi joku näytös tai esitys niin, että mukana olisi valtava määrä ohjaajia.

Teatteri

Ihan jokaisessa asiassa tämän tyyppinen toimintatapa ei varmasti takaa hyvää lopputulosta, mutta olisi se silti hieno nähdä miten teatteria tehtäisiin vaikka sadalla ohjaajalla. Itsellä ei ole mitään kokemusta ohjaamisesta tai teatterityöstä, eli en osaa varmaksi sanoa olisiko tuollainen mitenkään mahdollista.

Jotenkin vaan tuntuu, että jos kirja saadaan maaliin ja kansiin 400 henkilön voimin niin kyllä oikeista naruista vetämällä myös joku toinen taiteellinen projekti voidaan vielä samalla kaavalla maaliin.

Elokuvat

Elokuvasarjoja on jo olemassa, jotka on tehty niin, että jokaisen yhden osan on ohjannut ja tuottanut eri henkilö. Seuraava askel ja hyppy tuntemattomaan voisikin olla se, että tehtäisiin yksi elokuva monen ohjaajan yhteisteoksena.

Musiikki

Musiikissa yhteisteoksen tekeminen on verrattain yleistäkin. Muusikot, orkesterit ja bändit tekee monesti isompiakin yhteisteoksia. Musiikin maailmassa se tuntuukin olevan täysin normaalia ja jopa yleistä. Suomessakin on valtava määrä erilaisia musiikin yhteisteoksia, joita on vuosien saatossa tehty.